Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren)

Ik lees Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren) van Marleen Stikker. Interessant omdat het de begintijd van internet in Nederland beschrijft door de ogen iemand die er deel van uitmaakte. De insteek gaat niet over de techniek, maar over wat je met de techniek kan en waar het mis ging.

Wat ik tot nu toe heel fijn vind aan het boek, is dat het veel gaat over De Digitale Stad (DDS). Dat is waar ik mijn eerste (én kortste) e-mailadres had.

De begintijd van het internet was veelbelovend. Internetpioniers als Marleen Stikker hielpen het medium publiek toegankelijk te maken en vorm te geven vanuit democratische waarden. Maar de techreuzen wisten onze digitale omgeving volledig over te nemen en daarmee zelfs onze democratie en onze identiteit aan te tasten. We zijn onze digitale soevereiniteit kwijtgeraakt. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd, en dat hebben we zelf laten gebeuren.
In Het internet is stuk onderzoekt Marleen Stikker wat er misging en hoe we die digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden. We moeten de macht over ons digitale leven weer naar ons toe trekken. We hebben het internet stukgemaakt, we moeten – en kunnen! – het ook weer repareren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *