door

Vergadertips van meestervoorzitter Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan zit zijn hele werkzame leven al vergaderingen voor. Aan de Volkskrant gaf hij zijn grootste vergadergeheimen prijs.

1) Alles lezen en weten wat deelnemers willen bereiken

‘De perfecte voorzitter is goed voorbereid. Je leest álles van tevoren. Zo kun je ook inschatten: wat is lastig, wat is makkelijk. Als je problemen verwacht bij een of twee deelnemers, bel je ze de avond tevoren even op: ‘Dit staat op de agenda, kun je me een idee geven van wat je wilt bereiken?’

2) De voorzitter deelt zijn mening nauwelijks

Hij laat iedereen aan het woord. Hij zal wel een mening hebben, maar draagt die mening nooit zo sterk uit dat mensen die die niet delen uiteindelijk met een katterig gevoel de zaal verlaten.

3) De voorzitter regisseert

Je bent een regisseur, je moet het gesprek ordenen, iedereen een kans gunnen, ervoor zorgen dat iedereen zich gehoord voelt.

(…)

Zelfs wanneer je echt reden hebt om boos te zijn, als mensen zich evident misdragen, dan is het nog altijd beter om niet heel boos te worden. Je wilt de vergadering beheersen: begin bij jezelf.

4) Houd je aan de tijd

‘Voorzitters verdienen vooral waardering als ze erin slagen binnen de gestelde tijd tot een besluit te komen waarmee iedereen kan leven

Bron: Zo leidt de perfecte voorzitter een vergadering

Geef een reactie

Reactie