door

Marco Derksen over digitale transformatie bij bibliotheken

In deze blogpost een samenvatting van een analyse door Marco Derksen over de digitale stand van zaken in de bibliotheekwereld. Dit zijn de voornaamste inzichten.

1) Enthousiasme

Wat mij is opgevallen bij het bestuderen van de bibliotheekinnovaties is het enorme enthousiasme waarmee de mensen uit de bibliotheekwereld werken aan hun ideeen. Daar kan menig bedrijf nog wat van leren.

2) Slechte gebruikerservaring

Dat kan en moet beter, zeker als je wil dat de applicaties grootschalig worden gebruikt. Vergeet niet dat we als klant steeds meer gewend zijn om zelf het kanaal te kiezen en dat we ook in ieder kanaal herkend worden en niet telkens onszelf opnieuw kenbaar moeten maken.

3) Weinig samenwerking

Over samenwerking gesproken, dat is een tweede kanttekening die ik wil plaatsen. Samenwerking tussen bibliotheken, maar zeker ook de samenwerking met derden is één van de kritische succesfactoren voor innovatie blijkt uit diverse onderzoeken.

4) Experimenten moeten leiden tot verbeteringen

Het is goed dat er veel ruimte is om te experimenteren in de bibliotheekwereld, maar uiteindelijk moeten de experimenten ook leiden tot een volgende stap. Op regionaal of landelijk niveau bijvoorbeeld. Te beginnen met het onderling delen van kennis en ervaringen.

5) Vergrijzing bibliotheeksector is gevaar voor realiseren innovatie

En als we ons dan realiseren dat bibliothecarissen de meest vergrijsde beroepsgroep van Nederland is, dan ligt hier een grote uitdaging. Enerzijds om de huidige bibliotheekmedewerkers mee te nemen in de nieuwe ontwikkelingen (van digitale applicaties tot meer samenwerken met derden en communitymanagement) en anderzijds om jonge mensen enthousiast te krijgen om te komen werken voor de bibliotheek.

De volledige blogpost van Marco Derksen met voorbeelden

Geef een reactie

Reactie

Webmentions

  • Filter 23: Jongeren prikkelen ze te laten stemmen – Bjorn Franke

    […] → Bekijk  de voornaamste inzichten over digitaal bij bibliotheken […]