door

Nieuwe service bieb Brooklyn kan succes niet aan

De openbare bibliotheek van Brooklyn lanceerde vorige week “Bklyn BookMatch”, een service waarbij je op basis van jouw smaak een aanbeveling krijgt van een echte bibliothecaris. En het loopt storm. Ondanks dat het weinig vernieuwend lijkt te zijn.

De eerste stap is een formulier met een paar vragen. Dit is de voornaamste:

Please explain what reading recommendations you are looking for. You can share the titles, authors, and/or types of books you enjoy, and why. You can also include movies, TV, games, and other interests if you like.

Je krijgt binnen twee weken antwoord. Twee weken. In een tijd waarin Amazon pakketjes levert op de dag dat ze besteld zijn is dat een eeuwigheid. En dan duurt het tijdelijk nóg langer.

Note: we’ve received a high volume of requests due to recent publicity of the service, and your response may take longer than two weeks. Please be patient with us, there’s a librarian on the other end!

Waarom is het zo’n succes?

  1. De service laagdrempelig: het is gratis en je hebt het formulier in een wip ingevuld
  2. In de tijd van algoritmes, supercomputers en kunstmatige intelligentie gaat een echte bibliothecaris voor je aan de slag. Je weet niet wat je krijgt, maar je krijgt het wel van een expert.
  3. De vernieuwing zit dus niet in de techniek, maar in de beleving.

Nou moet de kwaliteit van de dienst zich nog bewijzen. Kunnen bibliothecarissen op basis van een paar vragen een goed advies geven?

Bklyn BookMatch

Geef een reactie

Reactie

  1. Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Je hoort het steeds vaker; tips van spotify en bol.com kunnen niet op tegen persoonlijke tips. Het vereist wel een veel kennis van boeken en mensen; geen eenvoudige klus!

    • Precies! Ik vind dit ook typisch een dienst voor een bibliotheek. Wie wil nou niet een thrillertip van een jurylid van de Gouden Strop! 🙂