door

Jochem Myjer slaat Tommy Wieringa technisch KO in de 2e ronde

Ik verbied mijn kinderen niets, ze mogen alles lezen wat ze willen, áls ze maar lezen. De Donald Duck, het maakt me niet uit. Maar er is toch wel een zekere ondergrens, zoals De Gorgels en Geronimo Stilton. Ik neem mijn kinderen niets af. Ik frons mijn wenkbrauwen en dan verstop ik het.

Tommy Wieringa kan het ironisch bedoeld hebben. De uitzending van PAUW waarin hij dit zei, heb ik er niet op nagekeken. Maar ironie bestaat bij de gratie dat het begrepen wordt. En op begrip kan Wieringa niet rekenen. Dat krijg je wanneer je als ietwat elitaire grachtengordelschrijver het verbaal  opneemt tegen een zeer geliefde komiek. Dan kan de ironie er beter van af spatten.

Jochem Myjer gaf bovendien het beste antwoord dat je kunt geven. Het was spitsvondig en hij zei wat hij oprecht geloofde. En zo deden ze beide wat je van ze verwachtte. De schrijver was poseur. De komiek liet ons er om lachen.

Een volger van Jochem Myjer deed er nog een schepje bovenop door in een boekenwinkel een Gorgel een boek van Wieringa te laten lezen en er een foto te tweeten. Elegante humor vreet pedanterie als ontbijt.

Het leger van “Lezen is belangrijk”-zeggers

De opmerking van Wieringa past in de traditie dat lezen van de juiste boeken op jonge leeftijd belangrijk is. Maar sla je daar de plank niet vooral mee mis? Kinderen gaan niet lezen omdat het belangrijk is maar omdat het leuk, of anders: niet vervelend is.  

Verstoppen van boeken is overigens een goed idee

Schrijver Hans Hagen blogde naar aanleiding hiervan een geweldig stukje. Hij was eens in de bibliotheek op Urk en daar waren massa’s kinderen aan het lezen. Hij vroeg de bibliothecaris of dat altijd zo was.

Meestal wel. Maar je moet ook even kijken wát de kinderen lezen: alleen maar boeken met een rode stip op de rug. Vanwege het geloof mogen ze die boeken van hun ouders niet mee naar huis nemen, en zo’n leenverbod maakt nieuwsgierig, dus dan lezen ze die rode-stip-boeken hier.

Volgens Hagen heeft Wieringa met zijn uitspraken een naast de “Urkse vorm van leespromotie” een aantrekkelijke vorm toegevoegd.

Geef een reactie

Reactie