door

Ga met ‘stof’ uitstelgedrag te lijf

Procrastinatie vind ik een heerlijk woord. Die r die direct na de p en dan óók nog na de c komt die je lekker hard als een k moet uitspreken. Dat nodigt uit om twee klemtonen in een enkel woord te gebruiken. Pro-Cras-tinatie. Maar goed. Genoeg getreuzeld! Tijd om te onderzoeken waar uitstelgedrag vandaan komt. Ik stel je voor aan het DUST-model.

D van Difficult

Als een taak lastig is, moet je wat eerder beginnen. Maar je moet wel wel makkelijker maken, bijvoorbeeld door een duidelijke en makkelijke eerste stap te definiëren of door je niveau te verhogen.

U van Undefined

Soms zijn taken vage termen waardoor onduidelijk is wat er moet gebeuren. In dat geval moet je dat helder krijgen door duidelijk gedefinieerde, eenvoudige en actionable tussenstappen.

S van Scary

Hier wordt bedoeld: de angst om te falen. Uitstelgedrag is dan een manier om in je comfortzone te blijven. Probeer je angst dan te omarmen, dat hoort er nou eenmaal bij.

T van Tedious

Saai werk hoort er ook gewoon bij. Maak het dan gewoon leuk. Luister te gekke muziek of een interessante podcast om je verveling te verdrijven. En begin er vooral snel aan, want dan ben je er ook eerder van af.

Reddingsboei

Als je merkt dat je aan het uitstellen bent, denk na hoe dat komt en zoek een oplossing bij jouw situatie.

Onthoud: Uitstelgedrag is normaal

Procrastination is perfectly natural, and it’s okay at times to just go with it. Procrastination can also be a way for our body and our mind to tell us we need a break. But when procrastination becomes recurrent and prevents you from achieving your goals, it’s good to ask yourself why, and apply simple strategies to tackle the problem head-on.

Meer weten?

Lees dan Understanding the emotions behind procrastination en The 3 components of motivation.

Geef een reactie

Reactie