door

Op zoek naar de nieuwe bibliotheek

Cubiss liet een documentaire maken naar de nieuwe bibliotheek. Hoe ziet die er uit? Wat gebeurt er? En hoe komen we daar? Ik drukte op play, zat erbij, keek ernaar en vatte hem voor je samen.

Rol van de bibliotheek verandert

De bibliotheek is van oorsprong een plek boeken worden bewaard en uitgeleend. In de loop der jaren zijn daar films, muziek en tijdschriften bijgekomen. Dat blijft ook. De nieuwe bibliotheek doet iets extra’s. Je kunt zeggen dat de bieb een transformatie maakt van alleen het beschikbaar maken van informatie naar ook het leren hanteren van informatie.

De nieuwe bibliotheek: Community Library

Dat leren hanteren van informatie leer je moeilijk uit een boekje. Daarom worden er steeds meer activiteiten in bibliotheken georganiseerd.

De community library is de plek waar je verbinding maakt en vanuit verbinding een beweging creeert. De community gedacht moet altijd gaan om mensen insluiten.

Professor Lankes over de nieuwe bibliotheek

De bibliotheek is een instituut van het volk. Een chique term daarvoor zou zijn: ‘een deel van de sociale infrastructuur” die mensen helpt hun wereld te begrijpen. En als dat is wat we uiteindelijk proberen te doen: mensen helpen slimmer te worden, mensen helpen een betere baan te vinden, mensen helpen een beter leven te krijgen, mensen helpen hun weg te vinden, wat dan ook. Dat gaat niet over toegang tot spullen, of hoe we spullen organiseren, dat gaat over gemeenschap en hoe mensen zich tot andere mensen verhouden en als dát het werk van de bibliotheken is, het gemeenschapswerk, dan gaat het over kennis en leren.

Zelf ontdekken: bekijk de docu van Cubiss

Of lees: Community Library: een zoektocht naar de nieuwe bibliotheek

Geef een reactie

Reactie

  1. Mooie samenvatting, Bjorn!
    We brengen komende week samen met Gert Staal de Field Guide van David Lankes in het Nederlands uit, een compacte uitgave van al zijn eerdere werk. Daarin krijg je de essentie van de Community Library nog eens uitgelegd, compleet met richtlijnen en tools hoe dit aan te pakken. Het boekje is vanaf 13 maart te bestellen via http://www.cubiss.nl/shop.