door

Puntje puntje is zeg maar echt mijn ding

Ik hoorde Paulien Cornelisse in De Eeuw van de Amateur vertellen over een boek dat een variatie op Taal is zeg maar echt mijn ding in de titel had (11 april 2020, De handige handtekening).

Ik kon het niet laten daar even op te googelen en ik ontdekte dat Paulien’s boektitel een soort dwangcliché is geworden voor iedereen die iets over zichzelf moet vertellen.

Nieuwe medewerkers stellen zich graag met deze uitdrukking voor aan collega’s en klanten. Ik zag een derde-lijns-ICT’er schrijven dat ‘de ict’ zeg maar echt zijn ding is. Maar ook mensen van wie je verwacht dat ze origineel uit de hoek kunnen komen vergrepen zich aan Paulien’s boektitel. Ik zag meerdere keren ‘schrijven’, ’tekst’ en ‘bloggen’ voorbij komen bij mensen uit de communicatiesector en andere creatieve bedrijfstakken.

Mensen die een workshop of presentatie moeten geven kunnen er écht geen genoeg van krijgen. Dan komen dingen als ‘enthousiasmeren’, ‘stressreductie’, ‘verse friet afbakken’ en ‘strafregels verzinnen’ voorbij.

‘Bidden’ vond ik de opvallendste, op de voet gevolgd door ‘hottub stoken’ en ‘genocide’. Die laatste was een reactie op iemand die “Pijpen is genocide” had getweet.

Zelf een beetje grasduinen: deze zoekopdracht op Google geeft zoekresultaten voor pagina’s met “zeg maar echt mijn ding” zonder het woordje taal.

Geef een reactie

Reactie