door

Laat los en swipe naar links

Ik probeer dagelijks te mediteren. Dat lukt natuurlijk nooit langer dan een paar dagen. Maar dat is niet omdat mediteren moeilijk is.

Voor blauwe types, die procesjes het liefst in een stroomschemaatje duwen, zet ik het op een rij: je gaat zitten, je let op je ademhaling en je laat gedachten los.

Je kunt de bulletpoints in het magazijn laten.

Beginnen is het enige lastige. Je hoofd vindt het helemaal niet leuk om gedachten los te laten. Die zegt: Dikke lul, drie bier met je ademhaling. Ik ben hier de baas. Jij gaat je maar even druk maken over dingen waar je nu niets aan kunt veranderen.

Dat is de strekking van ieder boek over boeddhisme en meditatie. Ik was dat vergeten, dus las ik er deze zomer een paar.

Het maakte met bewust van de aard van mijn hoofd. Die blijft ongegeneerd nieuwe gedachten, speculatieve scenario’s en denkbeeldige situaties afvuren. Stuff uit het verleden of de toekomst waar ik nu niets aan kan veranderen.

Swipe naar links!

Mediterend swipete ik vanavond opeens gedachten naar links. Het idee van mijn hoofd als diaprojector kwam in mij op (en die liet ik niet los). Ik projecteer de dia staat, maar bepaal niet wat er op staat.

Swipen maakte het loslaten makkelijker. Nu nog zó lekker loslaten dat ik elke dag mediteer.

Boekentips over boeddhisme en mediteren

(in volgorde van toegankelijkheid)

Boeddha’s Business – Dan Zigmond

Dit boek is erg praktisch en was voor mij herkenbaar, omdat het focust op mentale gezondheid en de werkomgeving. Het zette mij weer aan het mediteren.

Helemaal naar de meditering – Mark Siegenbeek van Heukelom

Goed boekje voor als je wat sceptisch bent en je jezelf te nuchter vindt voor gezweef als meditatie. Ongemerkt gaat het af en toe best diep. Maar ongedwongen genoeg om je daar naar eigen inzicht iets van de moeten willen.

Verslaafd aan denken – Jan Geurtz

Zeker het begin van Verslaafd aan denken is verre van praktisch. Voor dit boek moet je of supergemotiveerd zijn of al wat meer weten over boeddhisme en meditatie. Want anders is er moeilijk doorheen te komen. Hij ligt al een paar weken met een boekenlegger op pagina 142 naast mijn bed. Maar ik ga hem wel uitlezen, want het geeft diepgang.

Open Heart, Open Mind – Tsoknyi Rinpoche

Gaat nog een stapje verder. Maar legt helder uit hoe automatische gedachten werken. Ik leerde hieruit dat je gedachten vaak niet met ratio de baas kunt zijn, maar dat je ze van een afstand moet bekijken om ze los te kunnen laten. Zo kwam ik tot de oefening om naar mijzelf te kijken vanuit een droneshot.

Foto door Monstera via Pexels

Geef een reactie

Reactie