door

Ik installeerde Chrome OS op mijn oude laptop

Ik heb een oude laptop waar Windows sloom op draait. In het voorjaar zette ik er Linux Mint op om hem een derde leven te geven. Tot mijn spijt bevalt dat niet goed.

Linux is ideaal voor programmeurs, denk ik. De interface doet industrieel aan en er is weinig software voor te vinden. Opties zijn er genoeg, maar ik heb steeds het idee dat je er hele vleugels aan een huis aan het bouwen bent. Voor mij te lastig en te veel gedoe.

Dus kwam ik voor het vierde leven van mijn laptop (tweedehands op een online veiling gekocht) bij ChromeOS uit. Installatie gaat eenvoudig. Draait op Linux maar met binnenhuisarchitectuur waar je niet voor hoeft te schamen als je een meisje mee naar huis neemt.

Ik moet nog wel even uitzoeken hoe ik de Google Play Store aan mijn oude laptop koppel. Maar de uitstekende integratie met de diensten van Google is nu al erg fijn. Plus mijn laptop start weer pittiger op.


Dit is de uitleg die ik volgde.

ChromeOS op mijn oude laptop: 1/2

Als de Play Store ook werkt:


Update 2 december:

ChromeOS Flex bevalt goed. Er zijn een paar kleine nadelen die beter kunnen en een grote heb ik zelf kunnen oplossen.

Nadelen:

  • Je moet inloggen met je Gmail-wachtwoord en die van mij is erg lang. Hier zou ik graag een pincode voor kunnen aanmaken of andere makkelijke en veilige manier van inloggen.
  • Geen PlayStore. Je kunt daardoor beperkt extra apps downloaden. Hiervoor lijkt het handig te zijn om een Android-smartphone te hebben.
  • Je kunt wel apps gebruiken die draaien op de Chrome-browser maar dat assortiment is beperkt
  • Ik had een issue met trillend beeld bij video en andere sites die veel van het beeldscherm vroegen. Hiervoor heb ik de beeldschermaccelleratie uitgezet in chrome:flags

Voordelen:

  • Direct toegang tot je bestanden op Google Drive alsof je Explorer in Windows gebruikt of Finder op een Mac.
  • De gebruikservaring is fijner dan Linux Mint

Geef een reactie

Reactie

  1. Mijn zuster (bjr 1948) heeft een hele tijd Linux gebruikt door haar zoon die in de ICT werkt. Zij had totaal geen moeite met Linux ondankt dat ze absoluut niet technisch is. Maar haar voordeel, ze was ook niet gewend aan Windows.

    Zelf heb ik een 2de hands laptop uit 2014 die het op W10 goed doet, maar ongeschikt is voor W11. Daar zit ik niet mee. Windows98se heb ik tot 2006 gebruikt. XP tot 2017 en W10 gaat in elk geval tot 2025 mee.