door

Donderdagmorgen in Museum MORE

Onze kinderen houden van cultuur. Familie-uitjes brengen ons vaker naar schouwburgen en musea voor beeldende kunst dan – pak ‘m beet – een dierentuin. Nou kan het gebrek aan dierentuinbezoek ook komen door de puberleeftijd.

Zo kwamen we terecht in Museum MORE in Gorssel. Van beide had ik niet eerder gehoord. Gorssel ligt volgens Wikipedia in de Gelderse gemeente Lochem. Museum MORE is een museum voor Nederlandse modern-realistische kunst. Het is niet heel groot, maar wel een enorm fijne plek. Deels omdat het in een dorp met vierduizend inwoners staat en je daarom geen parkeerstress en verkeerdrijdfrustratie hebt.

Deze werken vielen me op.

Tentoonstelling Streetview van Bas Losekoot

Fotograaf Bas Losekoot legt de stadsmens vast in zijn natuurlijke habitat. De stad zet hij naar zijn hand alsof het zijn eigen studio is. Het resultaat is een fotoreeks van mensen die langs elkaar heen leven en de stad gebruiken als een plek om van a naar b te komen. Ik stel me voor dat Losekoot zich als een soort Sir David Attenborough ophoudt in de stedelijke jungle en geduldig wacht totdat hij de beste foto kan schieten.

Mijn favoriet is deze, waarin een man gehaast om het hoekje van een gebouw snelt op een vrijwel lege straat. De tentoonstelling Streetview van Bas Losekoot is nog tot 5 februari 2023 te zien in Museum MORE.

Foto van een man die om de hoek van een gebouw komt rennen in een vrijwel lege straat in een grote stad met wolkenkrabbers
Foto (c) Bas Losekoot. Bron: project.baslosekoot.com

Fotoserie over rouw door Erwin Olaf

In Museum MORE hangen op het moment verschillende foto’s uit de serie Grief door Erwin Olaf. Ik werd geraakt door Irene. Je ziet een prachtige vrouw die er perfect uitziet (haar opgestoken, smaakvol opgemaakt, kleding die haar schoonheid accentueert), maar met verdriet in haar ogen zich met een gespannen handje staande moet houden aan de fauteuil naast haar.

Foto (c) Erwin Olaf. Irene uit de serie Grief.

Om te lachen

Ik had drie momenten waarop ik moest lachen. Klik en kijk of jij hetzelfde hebt:

Geef een reactie

Reactie