door

Van Gogh’s “Slaapkamer”

De rest van de wereld heeft het over Bedroom at Arles als ze het over Van Gogh’s De slaapkamer hebben. Blijkbaar hoeven ze ons in Nederland niet te vertellen dat Van Gogh in Frankrijk heeft rondgezworven. Gelukkig worden buitenlandse toeristen letterlijk met busladingen tegelijk in het Van Gogh Museum gedropt.

Daar kunnen ze nu gelijk leren hoe fijn het is dat er tijdens Vincent’s leven geen market fit was voor zijn werk. We hebben er een museum aan overgehouden, mooie verhalen van zijn latere neven en nichten, inclusief een tentoonstelling.

Grappig om te weten: de familieleden die zijn werk erfden hadden De Zonnebloemen boven de echtelijke sponde hangen.

Maar… terug naar Vincent’s slaapkamer

Zoals met veel iconische kunst gebeurt, slaan souvenirverkopers en hedendaagse kunstenaars er graag munt uit. Zo kun je in Chicago daadwerkelijk in De Slaapkamer slapen. En iets vergelijkbaars deden ze in het Moco Museum met een werk van pop-artkunstenaar Roy Lichtenstein wiens studie van De Slaapkamer bij Sotheby’s veel geld opleverde.

Maar er is meer:

Geef een reactie

Reactie