door

ChatGPT kan niet op tegen de charme van Mick’s Rijmwoordenboek

Vandaag staan de servers van Mick’s Rijmwoordenboek weer te koken. De dagen voor Sinterklaas trekken we er met honderdduizenden naartoe om de rijmelarij in onze sinterklaasgedichten te redden. Blijkbaar was André Hazes (senior) uniek met het gebruik van een ouderwets, papieren rijmwoordenboek.

Michael Janus startte in 1999 zijn website als grap.

Toen ik afstudeerde mailden we met vrienden limericks naar elkaar. Vaak stonden daar een beetje schunnige teksten in, zeg maar. Op een brakke zondag maakte ik een computerprogramma waarmee de limericks die ik had bewaard door elkaar werden gehusseld, om daar dan weer nieuwe van te maken. Om dat te doen had ik een oplossing bedacht om te bekijken welke zinnen er op elkaar rijmen. Dat zorgde voor zoveel lol dat mensen zeiden: ‘Dat moet je online zetten!

Het algoritme gebruikt een lijst met 25.000 woorden die er automatisch zijn ingezet en ieder jaar wordt bijgewerkt. Daarbij houdt hij ook rekening met de klemtoon van bepaalde woorden.

De woorden ‘gevel’ en ‘bevel’ schelen maar één letter, maar rijmen niet. Dat heb ik er handmatig uit moeten halen. Verder heb ik er eigenlijk weinig omkijken naar.

In tijden van ChatGPT blijf ik dol op dit soort websites. Juist omdat er één iemand achter zit die de site al een kwart eeuw in de lucht houdt. Ik klik daarom ook altijd expres op een paar banners als ik op Mick’s Rijmwoordenboek ben.

Geef een reactie

Reactie